HOME          Naar mijn duiven     Links      Contact   HOME Hollands

Een vlucht van de haagse Transvaalwijk 1958 naar Buytenwegh en Noordhove (Zoetermeer)....  2016

Mijn broer Ton timmerde in 1957 mijn eerste duivenhokje, een sinasappelkist van de Haagse markt. Mijn eerste duif werd gevangen door een overbuurman. In die tijd kreeg je je duif niet terug. Die grote, nou ja grote, mannen brachten ze of naar Dorus (De Zwarte Vogel)  of gingen er zelf mee vliegen.

De Zwarte Vogel (Dorus toen), DE wereldberoemde duivenwinkel in Nederland. Ik kwam/kom er regelmatig, ook omdat wij destijds slechts 100 meter verderop in die Schalk Burgerstraat in de haagse Transvaalwijk woonden op huisnummer 200.

De eerste foto op deze website dateert uit 1958. Een buurjongen uit de Springfonteinstraat maakte voor mij dat tilletje van sloophout. In die tijd werden spijkers opnieuw gebruikt en elke plankje werd bewaard.

Duiven kregen vaak het verkeerde (lees betaalbare) voer. Bijvoorbeeld alleen bonen met alle gevolgen van dien, vitaminetekort, nestpoten enz.

Ik had een postduif doffer als zogenaamde buitensluiter. Voordat ik naar school ging, liet ik die uit om die “grote” mannen - die mijn door hun gevangen duiven niet terug gaven - te treiteren.

Uiteindelijk hadden mijn broer en ik elk een til op het balkon. Helaas bestaat daar geen foto van. Elke dag stonden we buiten . Soms al om 6 uur 's morgens om uit te wennen. De lucht was  vol met duiven en je wist precies wat van wie was en welke duif/doffer daar op stond.

Nu is het 2016 en sinds 2008 ben ik herstart met een paar duiven in Zoetermeer. Een Spaanse soort Jiennense ( spreek het uit als Giennense).

Ik merk tenslotte op, dat mijn postduiven in de jaren 90  in Zoetermeer  met succes wedstrijden vlogen. Die vereniging, de Postduiven Vereniging Zoetermeer aan de Voorweg, ging in 1995 helaas ter ziele.

Mijn duiven heb ik voor het plezier en mijn beste duivin (..) vindt het ook leuk, gelukkig maar..

Ik verzamel ook postduivenringen. Altijd welkom dus :-)

Goede vlucht, enne..  bedankt voor het lezen.

Rob Kettmann

 

Webdesign Links.htm

02-07-2016